Lilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers

4 Mayıs 2012 Cuma

Ege'nin kardeş tepkileri

Kardeşi olacağını ilk öğrendiğinde çok tepki verdi kuzum.
"Ben kardeş istemiyorum"
"Onu doğunca yalancılara (yabancılara) verelim"
"Onu karnından çıkar" gibi bir sürü şey. Hiç üstüne gitmedik. Kardeşi hakkında konuyu açan hiçbir zaman biz olmadık. Hep kendi konuşmak istediğinde konuştuk. Yavaş yavaş kabullenmeye başladı ama hala istemiyor. Kız kardeş istemiyor, erkek olsunmuş.

En son ultrasona gittiğimizde Ege de kardeşini görmek istedi ve o da girdi. Kollarını, bacaklarını, hareketlerini gördü, çok hoşuna gitti. Doktora "nerede bunu pipisi?" diye sorunca koptuk tabi. Doktor kontrolünde keyfi iyiydi beyefendinin. Ama akşam olup da eve döndüğümüzde bir sinir, bir sinir. Kardeşinin gerçekten var olduğunu görmüştü artık ve dönüşü yoktu. Belki de bunun farkına varmıştı kuzum. Ve çok sinirlenmişti. Aslında kardeş istemiyordu çünkü. Bunlar benim yorumlarım tabi. Çünkü kardeşi söz konusu olduğunda hep sinirleniyor, bana vuruyor, beni sevmediğini söylüyor, kendi kendine söyleniyor. Ve ben bu durumuna çok üzülüyorum. Onun psikolojisinin bozulmaması için elimizden geleni yapıyoruz, ona anlayabileceği şekilde onu ne kadar çok sevdiğimizi, kardeşinin ilerde onunla oyunlar oynayacağını, kardeşinin de onu çok seveceğini anlatmaya çalışıyoruz. Umarım işe yarıyordur.

Doktorumuz cinsiyetini erkek yönünde değerlendirdiğini ancak daha çok erken olduğunu söylemişti, ama dün kesin erkek olduğunu söyledi. Bir oğluşumuz daha olacak yani. Ege'nin gönlüne göre oldu :)  Hep erkek kardeş istiyordu, çocuğun içine mi doğuyordu ne. İkisinin cinsiyetinin aynı olması da kardeşler açısından daha iyiymiş. Zaten hep öyle dua etmiştim. "Ege için en hayırlısı, en iyisi ne ise o olsun" diye. Hem Ege hem de bizim için en hayırlısı buymuş.

Bu aralar kardeşi doğduktan sonra neler olacağını öğrenmeye çalışıyor.
-Kardeşim doğunca nerede yatacak? (Sorunun amacı benimle yatıp yatmayacağını öğrenmekti)
-Kardeşin doğunca ona küçük bir yatak alıcaz, onda yatacak
-Ama ben senle yatacam
-Hayır, sen de kendi odanda kendi yatağında yatacaksın
-Kardeşimin yatağı nerede olacak?
-Onu da senin odana koyarız. O kendi yatağında, sen kendi yatağında yatarsınız.
Ege güler....

Geçen gün birkaç çiçek aldım balkona, akşamları gelince beş dakika onları sulayıp çıkıyorum. Onları bile kıskandı benim tosbağam.
- Çiçeklerinle benden daha çok ilgileniyorsun. Onlarla konuşuyorsun, benimle ilgilenmiyorsun
- Oğlum onları sadece suluyorum, onlarla konuşmadımki hiç. Ayrıca hiçbirşeyi senden daha çok sevmiyorum. En çok seni seviyorum. Çiçeklerim de hiç önemli değil. Sen benim birtanemsin..... diyerek onu yatıştırmaya çalıştım.

Bu aralar en çok yaptığım şey sürekli onu ne kadar çok sevdiğimi ona anlatmaya çalışmak. Anlattığımda müthiş hoşuna gidiyor. Ve aslında bunu zaten çok iyi biliyor. Ama kıskançlık dürtüleri onu bu hale getiriyor ve ben buna çok üzülüyorum. Kardeşi doğduğunda bunun maksimuma ulaşacağını biliyorum. Kardeşine alışması ve kriz tarzı tepkileri bir ay kadar sürecekmiş. Sonra giderek azalacakmış. Fakat hiçbir zaman yok olmayacağını biliyorum. Bizi zor günler bekliyor, çoook zor günler...

Ege'ye kardeş gecikti aslında. Sebebi de ikinci bir çocuk düşünmüyor olmamızdı. İki çocuğun çok zor olacağını ve ille de bir kardeşin gerekli olmadığını düşünüyorduk. Ama fikirlerimiz değişti. Ege ilerde yalnız kalmasın, arkasında bir kardeşi olsun, birbirlerine destek olsunlar, mutlu günlerini de üzüntülerini de paylaşacağı bir kardeşi olsun. Biz öldükten sonra da kendini dünyada tek başına kalmış gibi hissetmesin. İnsanın kardeşi gibisi yok. Şu an doğru birşey yaptığımızı düşünüyorum. Bizim için zor olacak, herşeye baştan başlayacağız. Doğumdan sonra iki çocuk olmuş olacak ve Ege'nin kıskançlıkları da artacak. Ege'yi üzmeden, bebeği ihmal etmeden nasıl geçirilecek o dönemler bilmiyorum ama herkes başardığına göre biz de bir yolunu buluruz elbet. Hele bir sağlıkla dünyaya gelsin de...

7 yorum:

  1. Özlemcim yazını yayınladığından beri açamadım sürekli deniyorum ,nihayet oldu tebrik ederim sizi ikinci çocuğunuzuda inşallah kucağınıza alacaksınız.Aramayı da düşünüyorum ne zamandır yakında ararım sesinide duyarım cnm iyi bak kendine ve bebişlerine.

    YanıtlaSil
  2. çok sevindim özlem ablacım , hayırlı olsun , çok tebrik ediyorum hepinizi.özellikle de egeyi::)) evet biraz zor bir dönem olacak belki , ama inan zevkli yönleride azımsanmayacak kadar çok..herşey çok güzel olacak , eminim buna..çok öpüyorum , sevgiler

    YanıtlaSil
  3. canim psikologa sordum ve dediki cocuklarin memnun oldugu yüzdeyüz yoktur hep daha fazla ister, kiskanclik da bunlardan biri ne zaman olursa olsun kiskanacakdi emin ol üzülme, Ege de üzülecek ama iyi varmis diyecek büyüdüklerinde, ve dogdugundan itibaren hep yaninda isteyecek arada at diyecek olur takilma, öperim sizi

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim. Biraz da yaşayıp göreceğiz galiba. Herşeyin en iyisi olur inşallah. Ben de hepinizi çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. Özlem'cim, hayırlı olsun inşaallah sağlıkla elinize alırsınız herkes herşeye ilkbaş tepki gösterir ama sonradan kabullenir bu duyguya büyük ,küçük herkes sahiptir tepkiler bir dönem sürer ve Ege, senden daha düşkün olur kardeşine bu sebeple şimdiden kendini üzme emin ol herşey tadında ve dozunda yaşanacaktır sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Özlem, merhaba ben şimdi öğrendim . Allah saglik, sıhhat icinde meleğini eline almayı nasip etsin.

    YanıtlaSil
  7. Emelcim, Ebrucum, güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Allah sağlıkla kucağımıza almayı nasip etsin de gerisi olur inşallah. Sizi de kuzucuklarınızı da öpüyorum.

    YanıtlaSil